A mézeskalácsok különböző tésztából ,más más technikával készülnek:

  • Ütőfás mézeskalács vagy vert mézeskalács vagy debreceni mézeskalácsok
    • negatív faragású faformával készült ropogósabb mézes figurák pl:ló,baba ,huszár ,címer, szív…
  • Színes  ejzolt mézeskalácsok ( cukros tésztából készült ,ételfestékkel festett figurák ,hagyományos motívumokkal ,rózsával,levelekkel díszített) pl. tükrös szívek,baba, ló, huszár.
  • -Mézes puszedlik  természetes alapanyagokból  tartósítószer mentesen kisütött mézes puszedlik, glazurral, dióval, kókusszal bevont vagy lekvárral töltött (natúr, tojáshabos, kakaós, kókuszos, diós, szilvalekváros, baracklekvárral töltött, fincsi margaretta, narancsos szív, mézes csiga, állatfigurás mézes és mézeslap).
  • Ehető puha mézes figurák  natúr , vagy színes díszítéssel ( az adventi időszakhoz köthető figurák:
    • Csillag,csengő,angyalka,karácsonyfa,mikulás, házikók,adventi koszorú,karácsonyfadíszek, akasztók stb.)
    • A gyerekek kedvence a játékos figurák: pillangó,mézi ,csizma ,hóember,színes cukros fenyő, hintaló, kesztyű stb.
  • Natúr nyomott mintás mézes kekszek / az ütőfás mézes modern változata/ (  mikulás, hóember,angyalka, karácsonyfa)