Kozma Zoltán Mézeskalács Készítő Népi Iparművész vagyok.
1999-ben elszegődtem Debrecenbe mézeskalácsos tanulónak. Az élet úgy adta,hogy 2000-ben családi vállalkozást alapítottam. Szorgalmas és kitartó munkával 2006-ban megkaptam a Népi iparművész címet, majd 2012-ben felépült a követelményeknek megfelelő HACCP rendszerrel működő édesipari kisüzemünk , ahol készítjük a mézeskalácsokat megőrizve a hagyományos mézeskalácsosság értékeit .
Szívügyemnek tartom , hogy ez a mesterség tovább éljen ,megtartva hagyományos stílusát és technikáját ,úgy ,hogy a mai ember számára is érték legyen.
Kb 5 éve merült fel ez a gondolat „ A természetből a vásárlók kezébe!”,hogy saját mézet használjunk a mézeskalács készítéshez ,így elkezdtem méhészkedni.
A méheim által gyűjtött finom repce ,napraforgó vagy vegyes virágméz és a többi hozzávaló ( tönkölybúzaliszt, búzaliszt , tojás ,fűszerek, stb ) kimérése után kézzel összegyúrjuk ,majd legalább 8 órát hagyjuk pihenni a tésztát ,hogy összeérjen. Ezután átgyúrjuk, nyújtjuk ,formára
szaggatjuk,tepsire rakjuk, sütjük. A kihűlt darabokat formájuknak megfelelően díszítjük ,csomagoljuk.