Kozma Zoltán mézeskalács készítő népi iparművész vagyok, Debrecenben tanultam a mesterséget Falucskai Lászlóné népi iparművész műhelyében, majd a Nádudvari Népi Kismesterségek Szakiskolájában vizsgáztam le 2000-ben.
2000 óta családi vállalkozás keretében dolgozom, megőrizve a hagyományos kézi mézeskalácsosság értékeit. 2012 novemberétől végre a saját műhelyemben (édesipari kisüzem 200m2) a HACCP rendszer követelményeit betartva dolgozhatom.
Tudom készíteni a mézeskalács több fajtáját is:
- Az egyik -ami inkább tekinthető hagyományos debreceni mézeskalácsnak – verőfás lenyomattal készül. Különböző vallási jeleneteket, városképet, huszárt, kardot ábrázolhat. A tésztája kemény, hajtóanyagban szegény és utódíszítés nélkül készül.
- A másik később tört be Debrecenbe. Ez pirosra festett, glazúrral kirajzolt ,fényes felületű, tojáshabvonalakkal, rózsával, képecskével, tükörrel díszített termék.
- Valamint a barna vagy ledig tészta, mely alapja a natúr ejzolt mézeskalács figuráknak (ló, baba, huszár, szív, házikó, karácsonyi figurák, stb.). Ebből a tésztából készítem a mézes puszedlit (diós, szatmári szilvalekváros, stb.).
- Újszerű írókás és nyomott mintával készített mely nagyban hasonlít az ütőfásra, de ennek puha a tésztája, és így mindenki szívesen fogyasztja, főként a gyerekek kedvelik
Úgy a hazai mint a külföldi vendégek szívesen vásárolják. Választhatnak emléknek szánt mézeskalácsok, melyek szép és jó emlékeket ébreszt bennük. Valamint fogyasztható mézes figurákat, mézes puszedlit mely ízvilága hozzájárul a hazánkról kialakult pozitív véleményükhöz.
Elnökségi tagja vagyok a Szabolcs-Szatmár Megyei Népművészeti Egyesületnek. Termékeimet rendszeresen zsűriztetem a Népi Iparművészeti Tanács 18 A, 60B 10C kategóriást fogadott el. 2006-ban megkaptam a népi iparművész címet. 2007-ben elnyertem az Év Bioterméke Dij-at (gabonafélék, sütőipari termékek kategóriában). 10 db alkotásom az Élő Népművészet XIV. Országos Népművészeti kiállításon voltak láthatók, valamint az Észak-Alföldi Régió Élő Népművészetet Regionális Népművészeti Kiállításon, a 2010 Mesterségek Ünnepi kiállításon a Nemzeti Galériában egy egész sátram volt kiállítva , amit utána a Szentendrei Skanzenben volt kiállítva. 2013 decemberében Madridban képviseltem Magyarországot egy hétig a Natural Muzeumban tartott nagyszabású Magyar mézeskalácsosságot bemutató kiállításon.
2015 okt.1-16. között a Expo Milano-n bemutatóztam a Magyar pavilonban.
Szívügyemnek tartom, hogy ez a mesterség tovább éljen, megtartva a hagyományos technikáját és stílusát, ezért szeretem az ütőfás mézeskalácsot készíteni, de szívesen díszítem a hagyományos színes technikájú, valamint az újszerű írókás mézeskalácsokat is.
Próbálom a mézeskalácsok némelyikét a mai kor táplálkozási elvárásainak megfelelően készíteni (bio és cukormentes), de megőrizve a hagyományos küllemet és ízvilágot.